Gratis nettkurs del 1
Handling og oppbevaring
Hvordan få mest ut av onlinekurset:
Ta gjerne notater underveis, husk å lagre din egen handleliste på telefonen når du har gått gjennom denne delen.
Handling og oppbevaring
1. Planlegging.
Nøkkelen til mindre tidsbruk og bedre mat som koster mindre er planlegging.
“Once a plan for a goal is made, we can stop thinking about it. This frees our minds to focus on other tasks or simply enjoy the current moment.”
E.J.Masicampo, professor i psykologi, Wake Forest University, USA.
Dette gjelder i stor grad for handling av mat. Uten en plan risikerer vi å komme hjem fra kolonialen med en rekke varer vi hverken trenger eller kommer til å spise.
Planen for deg og din familie er å lage sunn, god, rimelig og enkel mat.
Ut fra dine og familien sine behov setter du opp en enkel oversikt over hvilke måltider dere skal ha den kommende uka basert på tips i del 2 av dette kurset.
Basert på denne ukeplanen noterer dere ned hvilke hovedingredienser dere behøver. Denne lista er planen som du/dere skal holde. Eneste avvik fra planen er spesielle tilbud som innebærer økonomisk gevinst og som kan tilpasses planen. Eksempel kommer under punkt 3.
Handleliste
I et hvert kjøkken er det en del basisråvarer som er lurt å ha til enhver tid. Varer som innebærer at du alltid har et lite måltid for hånden, og ved kun å legge til noen få varer kan få laget en deilig middag på kort tid.
I tillegg vil det å ha disse varene tilgjengelig spare deg for mye tidsbruk og ikke minst impulskjøp som hverken helse eller lommebok har godt av.
Disse vil variere litt fra familie til familie, men jeg skal gi dere et eksempel:
– Egg, økologiske
– Kaldpresset olivenolje, økologisk
– Hermetisk tomat, linser, kikerter, bønner, økologiske
– Makrell i tomat, sild, tunfisk i vann
– Mandler, gresskarkjerner, solsikkefrø, linfrø, havregryn
– Salat, avokado, (husk lime/sitron), agurk, løk, hvitløk
– Brokkoli, gulrot, søtpotet, chili, ingefær
– Banan, epler, bær (frisk/frossen)
– Biola/Cultura naturell, yoghurt, Kesam, Cottage Cheese
– Filet av sei eller torsk (fersk/frossen)
– Krydder: salt, svart pepper, kanel, oregano, honning
– Bygg-gryn, grov pasta eller brun ris
– Friske urter: minst 2 typer hver uke!
– Mørk sjokolade, min 70% kakao
– Tørket frukt/frukt-nøtteblanding
– Mat på tilbud? Mat i sesong?
Er dere glad i tomatbaserte kjøttsauser, sørg for å ha hermetisk økologisk tomat, hvitløk, oregano og olivenolje. Så har dere base til både pasta, pizza, lasagne og risottoer.
Foretrekker dere vegariske alternativer, sørg for å ha linser, brun ris, tørkede krydder og kokosmelk, i tillegg til chili og ingefær.
Dere finner etter hvert ut hva dere behøver mest.
Lagre lista på telefonen din/deres, så har du den alltid med deg.
Når du er i butikken
3. Når du er i butikken
Hold deg til planen! Visualiser planen når «forstyrrelser» / «fristelser» dukker opp.
Planen for deg og din familie er å lage sunn, god, rimelig og enkel mat.
Dette er den store utfordringen for mange. Med fragmentert minne etter en lang arbeidsdag og lavt blodsukker er det ikke like lett å huske hva planen var og hvorfor.
Fokuser på det du skal, se på lista du har med.
Eneste avvik er dersom spesielle tilbud som gavner planen dukker opp.
Eksempel: Du går forbi ferskvaredisken og ser plutselig at de har fersk seifilet på tilbud til kr 59,- pr kg. (Skjedde meg her om dagen). Dette er et godt tilbud, da fersk sei er utmerket å lage fiskekaker av i tillegg til seibiff, og den tåler frysing godt.
Andre ting kan være frukt eller grønt på tilbud, egg eller meierivarer dere bruker som er satt ned i pris pga. kort holdbarhet. Men kun varer dere normalt bruker!
OPPBEVARING
4: Oppbevaring
Sørg for å ha mange plastbokser av ulik størrelse tilgjengelig, så slipper du å bli storforbruker av plastposer og folie. Dessuten holder maten seg bedre også fryst dersom den er i en tett plastboks fremfor folie eller pose.
Nesten all mat kan fryses, med unntak av enkelte svært fete matvarer som for eksempel posteier oster, de taper kvalitet og blir kornete etter å ha vært fryst.
Noen tips til ferskvarer:
- Enkelte typer frukt og grønnsaker avgir gasser som gjør at annen frukt/grønt modnes fortere. Det gjelder spesielt tomater og epler. Du kan bruke det til din fordel dersom du har harde avokadoer eller umodne bananer, men ellers anbefaler jeg å holde dem adskilt. Tomater trives ikke spesielt godt i kjøleskap, ei heller løk, hvitløk, sitroner og poteter.
- Holdbarheten på kjøtt, fisk og kylling kan forlenges ved å marinere det i eddik, sitronsaft, enkelte salte marinader som soyasaus og Worcestersaus, samt hvitløk og oljer.
- Et gammelt restauranttriks er å dekke kjøtt med olje for å bevare holdbarhet på kjøl uten å fryse. Dette kan være greit å bruke dersom man ikke har fryser. Husk at alt kjøttet må være helt dekket av olje. Stikker en liten flik opp risikerer du at hele kjøttstykket blir dårlig.
- Nystekte brødvarer og bakst skal ikke fryses før de er helt kalde.
- Andre matvarer og middagsrester skal kjøles ned umiddelbart og kan fryses med en gang.
- Mat som står og blir holdt «lunken» over tid er en kilde til bakterievekst. Kjøl ned eller kast!
- Rester av frukt, grønnsaker og urter er helt supert å fryse.
- Friske urter trenger mye lys og blir deprimerte om de må stå mye i mørket. Dill og koriander er sarte planter som ikke er så glade i å stå sammen med basilikum, timian og oregano.
- Skjær brød i skiver og frys ned dersom dere ikke skal bruke alt samme dag. Ta opp av fryser og putt rett i brødrister.
Gled deg til del 2 av kurset, der får du gode ideer til smakfulle og sunne frokoster, lunsjer og middager. Det vil gi deg nye innspill til hva handlelista di skal inneholde.
Fant du denne siden tilfeldig?
Dette er nemlig første del av mini-kurset
Lær å lage sunn, smakfull og enkel hverdagsmat
fra Spis Nyt Lev.
Kostveileder Svanhild Sunde hjelper enkeltpersoner, familier, organisasjoner og bedrifter til å få en bedre mat-hverdag.
Ønsker du tilgang til hele kurset – meld deg på ved å klikke på knappen.