Gratis nettkurs del 4

Råd for uråd – mat ved allergi/intoleranse, kjekt å ha.

Råd for uråd

Unngå små og store katastrofer

Opp gjennom årene har jeg plukket opp mange gode råd om mat og matlaging, fra mor og bestemødre, fra unge og gamle jeg har delt kjøkkengleder med, fra amatører og profesjonelle. Selv de flinkeste kokkene gjør feil innimellom, og små og store katastrofer blir regelmessig avverget eller kamuflert på kjøkken over hele verden.

 

  1. Kjøtt som snart går ut på dato: Kjøtt som nærmer seg utløpsdato kan føles sleipt noen ganger. Ha på salt over det hele og skyll med kaldt vann. Du kan også «vaske» kjøttet i eddik og salt. Dette kan også fungere på fisk og kylling, men lukt på råvaren først. Lukter det surt MÅ du kaste det!!
  2. Kjøtt – mer holdbart: Et gammelt restauranttriks er å dekke kjøttet med olje for at det skal holde seg lenge. Det er essensielt at alt kjøttet er helt dekket av oljen, slik at ingenting stikker opp. Dekk det hele med plast og sett kjølig. Forlenger holdbarheten med ca. en uke.
  3. Suppe/gryte som er for salt: skjær rå rotfrukter (potet, gulrot, kålrot) i skiver og ha i gryta. Rotfruktene trekker til seg saltet.
  4. Fet saus: har sausen blitt for fet, kan du ha i noen isbiter: Fettet vil legge seg rundt isbitene og du kan ta de ut før de smelter.
  5. Fint å dypfryse: banan som er blitt for modne er supert å fryse. Ta av skallet og frys ned i plast. Fint å bruke i smoothies. Urter er fint å fryse, men pakk dem godt inn, ellers sprer aromaen seg i hele fryserenJ
  6. Osterester: frys ned og bruk som rivost.
  7. Fløte kan fryses. Dypfryst fløte kan piskes med fersk fløte når den er tint, så blir den til krem.
  8. Sitat fra Olaug Løkens kokebok for Almindelige Husholdninger, 1925: – – «Hva kan bøte på tarvelig eller mislykket mat? – At man serverer den pent og at man er akkurat likesaa blid og prater likesaa fornøiet med sine gjester eller sine husfæller, som om den var elegant og vellykket!»

Allergi og intoleranser

Mat ved allergi og intoleranser

Alternativer til egg, mel, melk m.m

  • Nøtter: ved allergi mot nøtter kan solsikkefrø eller gresskarkjerner i mange tilfeller erstatte nøttene i oppskriften.
  • I smoothies kan du gjerne bruke rismelk, kokosmelk, mandelmelk eller havremelk
  • Chiafrø kan erstatte egg i mange retter
  • Det finnes i dag mange alternativer for dem som ønsker glutenfritt brød. Dersom man tåler nøtter er steinalderbrød veldig godt. https://spisnytlev.no/ukas-oppskrift-259/
  • Ved laktoseintoleranse er det melkesukkeret man reagerer på, men ofte tåles lagrede oster godt, da melkesukkeret her er nedbrutt. Det kan også gjelde en del syrnede melkeprodukter, som for eksempel kefir. Ost og melkeprodukter fra andre dyr enn ku tåles noen ganger bedre, eks. ekte fetaost (sau), bøffelmozzarella og hvite geitoster som Chevre etc.

Kjekt og ha

Kjekt å ha på kjøkkenet

For å kunne lage god hjemmelaget mat er et er del ting som kan være kjekt å ha:

  • En god, stor kjøkkenkniv som kan slipes
  • En liten, skarp kniv
  • Slipestål
  • 2 skjærefjøler, en du bruker til grønnsaker, frukt etc. og en til kjøtt, fisk og kylling.
  • En stor bakebolle i plast eller en stor glassbolle
  • Litermål (gjerne kjøkkenvekt også, men du klarer deg uten)
  • Visp
  • Slikkepott
  • Ostehøvel
  • Rotskreller (kjekt å ha, men det går fint å skrelle gulrot med ostehøvel også)
  • Ildfast form
  • Brødform
  • En kjøkkenmaskin. Helst en foodprocessor med kapasitet over 1 liter, men om du har en blender eller en stavmikser så er det en begynnelse.
  • Rivjern og dørslag (Stor sil)
  • Stor stekepanne, ca. 28 cm i diameter
  • Gryte minimum 4 liter med lokk
  • Stekespade (sjekk at den er i et materiale som stekepannen din tåler)
  • Tresleiver, store plastskjeer til å røre med eller forsyne seg fra gryter med
  • Bakepapir og aluminiumsfolie
  • Plastbokser med lokk til rester
  • Vannkoker (du kan koke vann i en kjele også, men det går fortere med vannkoker)
  • Oppvaskbørste og oppvaskmiddel (gjør alltid rent underveis)
  • Kjøkkenpapir, kjøkkenhåndkle og klut.

 

Det finnes i dag et utall ulike kjøkkenmaskiner, hjelpemidler og duppeditter, men har du tingene beskrevet i denne listen kan du lage mye.

 

En ekstra bonus til deg!

Som en liten påskjønnelse for vel gjennomført kurs har jeg gleden av å tilby en ekstramodul.

Fant du denne siden tilfeldig?

Dette er nemlig fjerde del av mini-kurset

Lær å lage sunn, smakfull og enkel hverdagsmat

fra Spis Nyt Lev.

Kostveileder Svanhild Sunde hjelper enkeltpersoner, familier, organisasjoner og bedrifter til å få en bedre mat-hverdag.

Ønsker du tilgang til hele kurset – meld deg på ved å klikke på knappen.

Det er helt uforpliktende og GRATIS!

Kontakt meg
close slider

    Heisann.

    Kontakt meg på svanhild@gripdagen.no
    eller fyll ut og send skjemaet under.