– Slakt hanen i god tid!

Server en gammel klassiker

i gode venners lag!

I min mormors gamle kokebok fra 1928

står det følgende under overskriften Coq au Vin:

«Slakt hanen i god tid» …

Noe til ettertanke i dagens samfunn med vakuumpakket plastmat.

Heldigvis slipper vi å tenke på den slags blodige trivialiteter, og her har jeg brukt en hel økologisk kylling.
Skroget gir utmerket kraft. Det er selvsagt mulig å lage en enklere versjon med kyllingfilet og buljong,
– men da blir smaken en annen …:-)

Til 4 personer:
1 hel kylling, ca. 1,2 kg, helst økologisk
2 ss smør
150 g bacon (tørrsaltet)
20-24 stk aromasopp
8-10 sjalottløk
5 hvitløksfedd
2 ss frisk timian
2 laurbærblad
3 ss byggmel
salt og pepper
5 dl rødvin, her har jeg brukt….
2 dl kyllingkraft

Skjær ut bryst og lår av kyllingen, og del hver del i to.
Lag kraft på skroget: del i mindre biter, brun godt i en gryte med smør sammen med en kvast timian, ½ løk og 1 gulrot i biter. Hell på vann eller vin til det dekker, kok opp, skum av og la koke i en time. Sil av og bruk som kraft.

Lag en blanding av byggmel, salt og pepper. Vend kyllingbitene i blandingen.
Skjær bacon i små biter og stek i en panne til det begynner å bli gyllent, men ikke brunt. Ta det ut av panna og ha det over i en gryte, gjerne en jerngryte. Del soppene i to og rist i panna med det fettet som er igjen etter baconstekingen. Ha soppen i gryta sammen med baconet. Rens sjalottløken og skjær hver løk i 4 deler på langs. Hakk hvitløken og ha sjalottløk og hvitløk i gryta. Smelt smøret i panna og brun kyllingbitene godt på alle sider. Med mindre du har en veldig stor panne er det best å steke kyllingen i flere omganger. Ha kyllingen over i gryta, ha i timian og laurbærblad, hell over vin og kok opp. La koke i 5 minutter, ha i kyllingkraften og kok videre i 2 minutter. Skru ned varmen, sett på lokk og la putre i 20 min. Varm et ildfast serveringsfat, ta ut kyllingbitene og legg på fatet, sammen med litt av soppen. Hell ca. halvparten av kraften sammen med grønnsakene i en blender og kjør til jevn konsistens. Hell sausen over kyllingen, kvern pepper over og legg på frisk timian til pynt.
Server med salat eller grønnsaker du liker.

Næringsinnhold:
100 g gir
Kcal 131
Protein 9,7 g
Fett 8,9 g
Karbohydrater 2,7 g
Jern 0,5 mg
Kalium 234 mg
Magnesium 13 mg
Sink 0,7 mg
Niacin, NE 5,3

 

Kontakt meg
close slider

    Heisann.

    Kontakt meg på svanhild@gripdagen.no
    eller fyll ut og send skjemaet under.