Jeg gleder meg alltid til matfestivalen i Trondheim, som arrangeres hvert år i månedsskiftet juli/august på samme tid som Olavsfestdagene og Bryggerifestivalen.
Det riktige navnet er Trøndersk Matfestival og arrangøren er Oi! Trøndersk Mat og Drikke. Festivalen ble arrangert første gang i 2005, og er nå landets største matfestival.
Hvert år ser jeg frem til nye, gode smaker og til å oppdage produsenter jeg tidligere ikke har møtt.
I år hadde jeg følge av en god venninne, vi møttes like før festivalen åpnet og fikk gleden av å se og smake oss gjennom mange boder før de største hordene inntok festivalteltene.

I min jobb som kostveileder og kursholder treffer jeg ofte personer som ønsker seg flere matvarer uten enkelte råvarer, som for eksempel egg, kumelk, hvetemel, nøtter, salt, sukker, svinekjøtt eller andre ting de ikke liker eller tåler. Jeg gleder meg derfor ekstra når jeg møter produsenter som har produkter litt utenom det vanlige.

Denne gangen var det spesielt tre produsenter som fanget min oppmerksomhet.
Hos Solliaysteriet fikk jeg smake på flere oster av geitemelk, deriblant en smøreost med Ostekløver.
Ikke hørt om Ostekløver før? Ikke jeg heller. En ettårig urt i erteblomstfamilien med blekblå blomster, opprinnelig fra Øst-Europa, men er kjent som tilsetning i ost fra Sveits og Nord-Italia. Urten er mild på smak og passet fint til den kremete geitosten.
Mange personer med laktoseintoleranse eller nedsatt toleranse for melk, tåler produkter av geitemelk godt. Smøreosten fra Solliaysteriet var i tillegg produsert av upasteurisert melk, noe som gjerne gir bedre grobunn for de gode tarmbakteriene våre.

Åstfjordlam holder til i Snillfjord på gården Mjønesaune, og på standen deres traff jeg trivelige Turid Mjønesaune, som blant annet driver med villsau. Her fikk jeg smake på flere spekepølser med kjøtt av lam og hjort, og falt for produktet Åstfjordmorr. En smakfull pølse med kjøtt fra hjort og lam helt uten tilsatt spekk eller kjøtt fra svin. Som revmatiker spiser jeg lite kjøtt, og spesielt fra svin, som er det kjøttet som påvirker leddene mine mest. Spesielt for personer med leddgikt er det anbefalt å begrense inntaket av svinekjøtt på grunn av innholdet av arakidonsyre og histamin, som kan forverre den immunologiske responsen.
I tillegg er jeg selvsagt opptatt av dyrevelferd, og dersom jeg skal spise kjøtt, vil jeg at det skal komme fra dyr som har vært utegående og hatt et så naturlig liv som mulig

 

Det siste produktet som ble med i omtalen for denne gang, er krydder fra Liverten. Både fordi krydderne var uten salt, kun fylt av naturlige urter, men også fordi det var så mange ulike krydder med så mange artige navn, skrevet på dialekt. Valget falt på «Ætt d går an!», grillkrydder uten salt, men jeg angrer litt på at jeg ikke kjøpte flere. Produsenten heter Chef Laukholm, som holder til i Velfjord, et stykke fra Brønnøysund.

Etter å ha fylt sekken med kjøtt, krydder og ost, var det en selvfølge og stoppe innom boden med grønnsaker og urter fra Frosta. Den regnfulle trøndersommeren har kanskje lagt sin demper på humøret til en del trøndere, men det bugnet i alle fall av friske, fargerike og fristene vekster fra Frosta.

Fikk du ikke med deg Matfestivalen i Trondheim?

Trøndersk Matfestival – et sted nær deg, har arrangementer rundt i Trøndelag helgen 12.-14.august.
Trøndersk Matfestival – et sted nær deg
Benytt anledningen og finn noen nye smaksopplevelser du også!

 

 

Kontakt meg
close slider

    Heisann.

    Kontakt meg på svanhild@gripdagen.no
    eller fyll ut og send skjemaet under.