Noen dager er det en både fysisk og psykisk påkjenning å komme seg opp av senga.

Derfor begynner jeg alltid dagen med noen faste små øvelser før jeg står opp.

Masserer ytterste del av ørene. Venstre øre først, fra nederst til øverst, deretter høyre.

Masserer fingrene, fra håndleddet ut i fingertuppene. Venstre lillefinger først, deretter en og en finger, samt mellomrommet mellom tommel og pekefinger. Deretter klemmer jeg med høyre hånd om venstre fra håndleddet og oppover forbi albuen. Samme på høyre hånd.

Masserer tærne på samme vis, venstre først, fra lilletå og deretter resten. Klemmer under fotsålen langs fotbuen, deretter oppover leggbeinet. Høyre fot likeså.

• Avslutter med å strekke hele kroppen godt. (En dyktig instruktør jeg trener med sa nylig «When we stop stretching in the morning, we grow old”)

Disse øvelsene, som kun tar 3 minutter, gir blodsirkulasjon til hodet og til leddene, og gjør det merkbart lettere for meg å bevege meg når jeg setter beina på gulvet. Om jeg må opp et nødvendig ærend i løpet av natten, uten disse forberedelsene, halter jeg av gårde på stive ankler. Jo kaldere omgivelser, jo verre stivhet og smerter. Om vinteren sover jeg med ullsokker på, eller med spesialsokker for blodsirkulasjon.

Dette er kun for å komme seg opp om morgenen, deretter begynner jobben. Ja, for det er en jobb å holde kroppen myk og bevegelig nok til å få utrettet det jeg har lyst til i løpet av en dag. Lite bevegelse er lik mye smerter, men det må være riktige bevegelser i riktig mengde.

Som instruktør i flere typer trening, har jeg de siste årene vært heldig å treffe mange andre instruktører, fra ulike idretter, som har delt sine erfaringer og øvelser. Jeg har vært til behandling hos flere fysioterapeuter, kiropraktorer, akupunktør og flere andre behandlere, i tillegg til mange konsultasjoner hos fastlege og spesialist. Jeg har deltatt på et utall kurs og seminarer og fått anledning til å lære av dyktige fagfolk. Det har vært naturlig å prøve ut det jeg har lært, og etter hvert har jeg kommet frem til hvilke øvelser som hjelper meg best. Men,- det er viktig å ikke stivne i et mønster, kroppen endrer seg, og jeg tilføyer nye øvelser etter som jeg lærer mer, og stryker gamle som ikke lenger virker like godt.

Her er de viktigste øvelsene for meg:

Qigong og Tai Chi om morgenen (hver dag)
Noen dager trener jeg via Zoom (videotreninger) med en instruktør fra Slovenia, som er ekstremt dyktig. Hun er elev av min hovedinstruktør og mester i Tai Chi, Paolo Bolaffio. Treningene er varierte, men innebærer alltid pusteøvelser, strekk og bevegelse av ledd, samt noe balanse og koordinasjon. De dagene jeg ikke trener med henne, har jeg mine egne strekk og pust-øvelser, som jeg helst utøver utendørs, om det er vær til det.
Svømming og øvelser i vann (3 ganger pr uke i vinterhalvåret)
Pirbadet er en velsignelse for meg, spesielt i vinterhalvåret. Følelsen av å gå ned i det varme vannet er akkurat som å få morfin når du har sterke smerter. (Ja, det har jeg prøvd, på sykehuset). Her kan jeg både få trent kondisjon og styrke, uten å risikere unødvendige belastninger som resulterer i mer smerte. Jeg svømmer først i 15-20 minutter, før jeg gjør styrkeøvelser med fokus på de store muskelgruppene i bein og armer. Til slutt unner jeg meg en tur i badstuen.
Styrkeøvelser med strikk og vekter (2-3 ganger pr uke i vinterhalvåret, annenhver dag ellers)
Dette er spesifikke øvelser for mine utfordringer spesielt i ankler, knær, hofter og albuer. Øvelsene er sammensatt av råd fra fagfolk som nevnt tidligere, og jeg varierer ut fra hvor jeg kjenner at jeg trenger det mest. Bakers cyste på begge knær, gjør at jeg har spesielt fokus på muskulatur i legger og lår, og et tidligere ankelbrudd ga meg muligheten til å lære mer om både opptrening og vedlikehold av denne delen.
Karate og Tai Chi på kveldstid
I og med at jeg selv underviser i både karate og Tai Chi, så er det stort sett 3 faste treninger i uken på kveldstid hvert semester. Tai Chi treningene inneholder både tøye og strekkeøvelser, i tillegg til balanse, koordinasjon, bevegelighet og mye hjernetrim. Karatetreningene har styrke, kondisjon, balanse, koordinasjon og bevegelighet. Når jeg har mulighet deltar jeg også på flere karatetreninger, men med mine naturlige begrensninger.
Sykle, svømme, gå tur i ulendt terreng og annen utendørs aktivitet
Når jeg er på hytta, på reise eller ellers har anledning, og været spiller på lag, så blir jeg glad av all mulighet til fysisk aktivitet i vakker natur. Jeg har bestandig vært glad i å gå tur, men på grunn av utfordringene i knær og hofter, må jeg passe på slik at underlaget er mykest mulig. Derfor er sykling en utmerket aktivitet, og etter å ha prøvd el-sykkel på ferie synes jeg mulighetene åpnet seg enda mer. Qigong og Tai Chi på terrassen på Tustna er en klar favoritt, bær-tur eller sopp-tur i den norske fjellheimen gir meg en dyp takknemlig glede og
svømming i havet på Gran Canaria føles som en gave hver gang.

Det viktigste er å få være i bevegelse. Hver dag.

På samme måte som med mat, så må hver og en finne det som passer for seg. Jeg sier ikke at det er enkelt, men når en vane først er etablert, så savner vi gjerne den aktuelle vanen. Også vanen med å bevege oss.
Jeg er heldig fordi jeg fikk etablert vaner med å delta på fysisk aktivitet fra jeg var barn. Både sammen med familien min, med skogstur og fjelltur sommer som vinter, samt gjennom karateklubben, med faste treningstider hver uke.

Jeg nevnte tidligere at det er en jobb som må gjøres for å få kroppen til å fungere til det jeg ønsker å utrette. Det er mange dager hvor kroppen er så vond at jeg ikke har lyst til å stå opp, langt mindre lyst til å hale meg gjennom den planlagte aktiviteten for å få kroppen i gang. Men jeg vet (av erfaring) at dersom jeg ikke trener, så blir det så mye verre. Jeg nekter å la smertene ta fra meg alle gleder og utfordringer i livet, selv om jeg er klar over at jeg må godta en del begrensninger. Selvsagt finnes det unntak, det har vært dager og det kommer sikkert flere, hvor jeg ikke har greid å gjennomføre det jeg hadde tenkt. Men planen og vanen ligger der, og hjelper meg de aller fleste dagene.

Jeg heier videre på alle dere som lever med begrensninger og smerter i hverdagen.

Ta gjerne kontakt om du vil vite mer om min trening, eller har erfaring du har lyst til å dele.

Kontakt meg
close slider

    Heisann.

    Kontakt meg på svanhild@gripdagen.no
    eller fyll ut og send skjemaet under.