Varmende fransk klassiker
for kalde vinterkvelder
Løk og hvitløk er fulle av stoffer
som har en positiv påvirkning på
blodomløp, immunforsvar og blodsukker,
så nyt denne retten med god samvittighet!
Til 2 store eller 4 små porsjoner:
4 løk
6 fedd hvitløk
100 g smør
1 ts tørket timian
1 laurbærblad
8 dl grønnsakkraft
2 dl vin (eller vann)
Frisk timian
200 g vellagret ost
Eventuelt daggammelt brød
Hvis du skal spise suppen samme dag som du lager den, sett stekeovnen på 225 grader grill varmluft, eller 250 grader vanlig.
Del hver løk i to og skjær tynne strimler av hver halvdel. Finhakk hvitløken.
Smelt smøret på middels sterk varme i en kjele og stek løk og hvitløk, sammen med tørket timian og laurbærblad under omrøring til alt er mykt og gyldent, men ikke brunt. Det tar 20-30 min.
Tilsett vin og la det koke inn. Ta ut laurbærbladet, ha på kraft og la det koke uten lokk i 10 min.
Du kan nå enten gratinere suppen med en gang, eller sette den kjølig over natten og spise den dagen etter.
Gratinering: fordel suppen i ildfaste skåler (vær sikker på at de tåler 250 grader!)
Dersom du ønsker det, fordel daggammelt brød i terninger over suppen, dekk så med revet ost.
Gratiner til osten er gyldenbrun.
Det kan være lurt å sette skålene i en langpanne eller en annen lettere metallform som er grei å ta ut av ovnen, da skålene blir veldig varme.
Server med frisk timian.
Næringsinnhold:
100 g gir
Kcal 102
Protein 4,7 g
Fett 8,4 g
Karbohydrater 1,8 g
Kalsium 138 mg
Kalium 75 mg
Sink 0,5 mg
Niacin, NE 1,2