hjemmelaget masala-krydder,

mynte-yoghurt & kokos-dal.

 

Vegetarmat som gjør

deg varm og glad!

 

Jeg er veldig glad i det indiske kjøkken og lar meg stadig inspirere,
særlig når det gjelder vegetar-retter.
Kål er en rimelig og svært sunn råvare, rik på vitamin K, fiber og rensende stoffer.

Som tilbehør har jeg valg splittede kikerter, også kalt chana dal.
De trenger kortere bløtleggingstid enn vanlige kikerter og gir nydelig smak i tillegg til proteiner og fiber.

Høres kombinasjonen kål og linser ut som en potensiell mage-bombe for deg?
Fortvil ikke – her er det viktig å få meg seg alle krydderne og spise mynte-yoghurt ved siden av.
Krydderne spisskummen og koriander bidrar til å dempe gassdannelse og er en viktig ingrediens i de fleste indiske retter. Mynte-yoghurten roer også magen, så her er måltidet sammensatt med tanke på fordøyelse i tillegg til smak og næringsinnhold.

Kokos-dal, ca. 4 porsjoner
4 dl ferdig bløtlagte splittede kikerter (de behøver 2-3 timer i romtemperatur)
1 stor gul løk
4 fedd hvitløk
1 stor rød chili
5 cm frisk ingefær
2 ts garam masala (se under for oppskrift eller bruk ferdig krydder)
2 ts bukkehorns frø (kan sløyfes, men anbefales  )
2 tomater
2 dl kokosmelk
2 ss kokosolje
3 dl vann
Frisk koriander

Finhakk løk, hvitløk, chili og tomater. Riv ingefær på rivjern.
Smelt kokosolje i en gryte med middels stek varme og stek løken til den er
myk og gylden. Ha i hvitløk, chili og ingefær og rør godt. Tilsett resten av krydderne og tomatene.
Rør godt og tilsett kokosmelk og kokende vann. Kok opp og la koke til kikertene er møre, ca. 20 min.
Ha over frisk koriander til slutt.

Kålburger, ca. 10 stk
1 liten hodekål
5 ss kikertmel (gram flour)
2 ss garam masala (se under for oppskrift eller bruk ferdig)
1 ts salt
2 dl vann
2 fedd hvitløk, finhakket
1 liten grønn chili, finhakket
2 ss revet ingefærrot
Kokosolje eller klaret smør (gee) til steking

Riv kålen fint med et rivjern eller bruk en kjøkkenmaskin.
Bland kikertmel, krydder, salt og vann.
Rør sammen med kålblandingen og la stå i 10 min.
Form burgere med skje og hånd og legg på et bakepapir før steking.
Burgerne skal være ca. en cm tykke.
Vent med stekingen til linsene er ferdige.
Stek da burgerne i kokosolje eller gee på middels varme. De trenger 3-5 min på hver side.

Server med mynte-yoghurt: gresk yoghurt, ca. 2 dl blandet med finhakket frisk mynte.

Garam masala-krydder:
1 ss hele koriander-frø
1 ss hel spisskummen
½ ss hel svart pepper
10-15 grønne kardemommekapsler
1-2 kanelstenger
1 ss fennikelfrø
10 nellikspiker

Rist krydderne i en panne på middels stek varme i et par minutter til de begynner å lukte krydder.
Ta pannen av platen og ha krydderne i en liten kjøkkenmaskin eller en morter og knus til pulver.
Oppbevar på tett boks/glass.

Næringsinnhold: (kålburger med linser og yoghurt)
100 g gir
Kcal 157
Protein 5,5 g
Fett 9 g
Karbohydrater 12,6 g
Kostfiber 3,4 g
Jern 2,0 mg
Kalium 176 mg
Vitamin A, RAE 22
Folat 18 ug
Vitamin C 15,4 mg

Kontakt meg
close slider

    Heisann.

    Kontakt meg på svanhild@gripdagen.no
    eller fyll ut og send skjemaet under.