med sopp og squash
Smakfull, rimelig og enkel
– perfekt restemat!
Bygg-gryn er rike på mineraler og betaglukaner, en type kostfiber som er bra for immunforsvaret
og for gunstig kolesterol. I tillegg er bygg rimelig i innkjøp og egner seg utmerket som alternativ til vanlig hvit ris.
I disse dager fokuseres det mye på at vi kaster mye mat i vår del av verden,
her er et eksempel på en rett som med fordel kan fylles med rester.
Litt løk, hvitløk og de grønne sakene du måtte ha igjen, litt sopp eller kanskje en bit bacon?
Finhakk og bland i risottoen!
Strø osterester over, server en salat ved siden av og vips! så har du en fullverdig rett.
Beregn 1 dl ukokte bygg-gryn pr person.
Til 2 porsjoner brukte jeg:
2 dl bygg-gryn
2 dl hvitvin (kan erstattes med vann)
1 dl olivenolje (ekstra jomfru)
1 ss smør
4 dl grønnsakkraft
1 rødløk
4 fedd hvitløk
2 stilker stangselleri
8 aromasopp
½ squash
Saften fra ¼ sitron
Litt tørket oregano og timian
2 vårløk
Litt revet parmesan (bruk den osten du har/liker)
Svart pepper
Friske urter
Skyll bygg-grynene i kaldt vann.
Finhakk løk, hvitløk og stangselleri. Del soppen i to og skjær så hver halvdel i tynne skiver. Skjær squashen i tynne strimler. Varm olje og smør i en kasserolle på middels varme. Ha i løk, hvitløk og stangselleri, rør til den er myk. Skru opp varmen og ha i soppen, la den steke til den krymper, ha i squash og la det steke med. Ha i tørkede krydder, sitron og bygg-gryn. Hell over vin og la det koke inn. Ha i kraften, sett på lokk og la det småkoke til all væske er fordampet, ca. 20 min.
Hakk vårløk og rør inn. Strø med revet ost eller rør den inn.
Kvern svart pepper over og server med friske urter og salat.
Næringsinnhold:
100 g gir
Kcal 261
Protein 8,2 g
Fett 17,6 g
Karbohydrater 16,5 g
Kostfiber 2,9 g
Kalsium 188 mg
Jern 0,8 mg
Kalium 234 mg
Magnesium 25 mg
Vitamin A, RAE 56
Vitamin E, a-TE 2,3
Niacin, NE 3