«Have a cuppa»

Te – en verden av muligheter!

Grønn, sort, hvit, rød – te kommer i mange ulike farger og et utall forskjellige smaker.
Helsegevinsten av grønn te har fått mye oppmerksomhet, men det er fordeler med å drikke mange andre typer te også.
Det vi forbinder med ordet te, enten den er grønn, sort eller hvit, er som oftest de tørkede bladene av planten Camellia sinesis. Rød te, eller Rooibus, kommer fra en annen plante, Aspalathus linearis.
Men det finnes et hav av ulike smakfulle urter som man kan helle varmt vann over og få en deilig, helsebringe kopp med varm drikke.
Kald te er også en utmerket tørstedrikk og et veldig godt alternativ til juice, saft og mineralvann med sukker og tilsetninger.
Den gangen jeg drev det lille småbruket på Tustna, dyrket jeg flere typer økologiske urter som jeg tørket og brukte som te. Spesielt kamille og peppermynte var populært, men også kombinasjonen marikåpe og kamille. Marikåpe er fra gammelt av kjent som «kvinnens urt» og har en stabiliserende virkning på østrogenproduksjonen, noe som gjør at den bruker av mange i forbindelse med overgangsalder. I tillegg er Marikåpe blødningestillende og kan brukes som sårvann. Kamille brukes som beroligende middel, men har også en krampeløsende effekt. Sammen gir de to urtene et mildt middel mot menstruasjonssmerter og blødninger.
I det daglige har jeg mine favoritt-teer, og her skriver jeg litt om dem:
English breakfast tea. En kraftig, smakfull sort blandingste, bl.a. Assam og Ceylon te, som skal trekke i 3-5 min. Egner seg godt med en melkeskvett og skal virke oppkvikkende. Jeg synes det er herlig livgivende med en kopp sterk te av denne typen om morgenen.
Kamille-te. Tørkede hoder av kamilleblomsten, la den gjerne trekke i 10-12 min. Avslappende, beroligende, krampeløsende og fremmer utskilling av magesaft. Godt med en dråpe sitronsaft i. Jeg bruker fast denne ved menstruasjonssmerter eller for å slappe av etter en hektisk dag. Viktig at det er hele tørkede blomsterhoder, i enkelte te-poser er kamillen så finmalt at smaken (og virkningen) blir veldig svak.
Grønn te. Trekkes gjerne i vann som ikke her helt kokende, men ca. 80 grader. Trekketid avhenger av type, men 3-5 min er vanlig. Her er det mange ulike varianter å velge i. Jeg er veldig glad i både japansk og kinesisk grønn te, og drikker gjerne kald grønn te med lime eller sitron. En av de mange helsefordelene grønn te har, som ikke er så mye omtalt, er at den er bra for tennene og kan forebygge karies. Det har blitt meg fortalt av en tannlege og bekreftet av flere.
Ingefær og sitron-te. Kan lages av både sitronskall og sitrongress, i kombinasjon med tørket ingefær. Trekketid 10-12 min. Helt super varm med litt honning når du er litt gruggen i halsen og også super som kald tørstedrikk. Ingefær kan virke kvalmestillende, og det er skrevet mange kapitler om helsefordeler av kombinasjonen ingefær og sitron.
Rooibus-te. Varmende, naturlig koffein-fri og mindre bitter enn svart te. Trekketid 5-7 min, og egner seg også med en skvett melk. Rik på helsebringende polyfenoler som kan hemme betennelser og styrke immunforsvaret. Selv liker jeg den best naturlig og ikke for sterk, gjerne etter middag eller til kvelds.
Frukt-teer har aldri vært min favoritt, men nylig fikk jeg smake en variant av hibiscus/nype som var helt nydelig. Denne friske, fruktige teen egner seg helt utmerket som kald tørstedrikk. Jeg vil gå så langt som å si at med noen isbiter og en bit lime, så har vi en drink 😊 Som varm te er hibiscus og nype supert ved forkjølelse, og denne behøver du ikke mye søtning i for at også barna skal synes den er god.
Det er mange gode leverandører av te på markedet, men i dag vil jeg takke Frode Strønen fra Delitalia (http://www.delitalia.no ) som har gjort meg oppmerksom på teene fra Storm Tea. Alle teene er økologiske og sortimentet inneholder alle mine favoritter + litt til. (Se bildet.)
Uansett hva du har ment om te tidligere; utfordre deg selv, prøv en ny sort og prøv den både som varm kosedrikk og som kald tørstedrikk.
Enjoy your cuppa!

Kontakt meg
close slider

    Heisann.

    Kontakt meg på svanhild@gripdagen.no
    eller fyll ut og send skjemaet under.