– saftig, sunt og smakfullt!
Brytebrød til supper og gryter,
– eller til matpakka!
7 dl sammalt fin spelt eller hvete
6 dl sammalt fin rug
2 dl havregryn
6 dl vann
3 dl gresk yoghurt (kesam eller matyoghurt kan også brukes)
2 ts urtesalt
25 g fersk gjær
1 dl finhakket frisk timian (du kan bruke 1 ss tørket)
1 dl finhakket frisk rosmarin
1 ts malt nellik
1 ts malt muskatnøtt
2 ss god olivenolje
1 ss tørket timian/oregano/rosmarin
Ta av 2 dl av spelten eller hveten til utbaking.
Bland alt det tørre med de hakkede urtene.
Varm vann og yoghurt langsomt opp til 37 grader.
Rør ut gjæren i væsken, bland godt med det tørre.
Denne deigen skal være fuktig og trenger ikke eltes lenge.
Ha plast over og sett lunt til heving i ca 40 min.
Deigen må ikke ha trekk under hevingen, – det betyr at det ikke må være åpne vinduer eller dører i nærheten!
Sett stekeovnen på 220 grader.
Hell litt mel på deigen og litt på benken der du skal bake ut.
Hvis deigen er veldig våt må du røre inn litt mel.
Del deigen i to deler og brett sammen hver del til et avlangt brød.
Dette krever litt trening med en våt deig, men jeg bruker to metallsparkler til å ha sammen deigen.
Ha begge brødene i en stor, smurt form (eller bruk bakepapir).
Bruk en stekespade eller sparkel til å skjære 5 dype snitt i hvert brød.
Dekk med plast igjen og sett til heving i 30 min.
Pensle med olivenolje og ha på tørkede urter.
Skjær i snittene en gang til før steking.
Stekes i 30-40 min på 220 grader nederst i ovnen.
Næringsinnhold:
100 g gir
Kcal 179
Protein 6 g
Fett 4,3 g
Karbohydrater 31 g
Kostfiber 6,1 g
Jern 1,9 mg
Magnesium 49 mg
Sink 1,6 mg
Vitamin E, a-TE 0,6
Folat 36,4 ug