med pepperrotkrem,
rødløk kokt i solbærsaft & timian!
Enkel delikatesse med rene råvarer!
Rik på sink, jern og antioksidanter!
Reinsdyrkjøtt er noe av det beste naturen kan by på og en porsjon av
denne retten dekker dagsbehovet for sink,
et viktig mineral for immunforsvaret.
Selve gravingen gjør seg selv på noen dager, og tilbehøret er veldig enkelt.
400 g reinsdyrfilet (ytrefilet eller indrefilet)
2 ss urtesalt, mineralsalt, himalayasalt eller havsalt
2 ss palmesukker eller brunt sukker
2 ss akevitt
1 ss einbær
grovkvernet sort pepper
1 potte frisk timian
2 dl Rørosrømme eller creme fraiche
1 bit pepperrot, ca 5 cm
2 rødløk
2 ss smør
2 dl solbærsaft (eller blåbærsaft, eller rødvin..)
Skjær hinnene av reinsdyrfileten og tørk kjøttet godt.
Om det er en filet, del den i to like store deler.
Bland salt, sukker, pepper og knuste einebær i en skål.
Legg kjøttet i en avlang form, hell over saltblandingen og vend kjøttet i den.
Det skal være jevnt med salt/krydderblanding over alt kjøttet.
Fordel 1 ss akevitt jevnt over hvert kjøttstykke.
Ha finhakket frisk timian og sett kaldt med plast over.
La stå i 3-4 døgn, vend kjøttet 2 ganger i døgnet. ( jo lenger det står, jo mer smak)
Skrap forsiktig av krydderet og skjær kjøttet i løvtynne skiver.
Skrell og riv pepperrot fint, bland med rømmen.
Skjær løken i 2 og så i skiver, stek i smøret, hell på saft og kok inn.
Jeg har brukt usøtet solbærsaft, løken gir mye sødme i seg selv.
Server kjøttet i tynne skiver med pepperrotkrem, innkokt løk og timian.
Næringsinnhold:
100 g gir
Kcal 167
Protein 11 g
Fett 10,4 g
Karbohydrater 3,9 g
Kostfiber 1 g
Jern 2,1 mg
Sink 12 mg
Vitamin A, RAE 133
Niacin, NE 2,1
Vitamin C 20 mg