Vichyssoise

– kald potet og purresuppe

Fransk/Amerikansk klassiker

Rimelig mat som er snill med magen!

 

Franskmenn hevder hardnakket at denne fløyelsmyke, deilige
suppen er deres oppfinnelse, men det amerikanske
stjernekokken Julia Child
insisterte på at suppen opprinnelig var fra USA.

Uansett er det en enkel rett med rimelige råvarer og egner seg like
godt til forrett ved en gourmetmiddag som til lunsj en hverdag.

Smaker også helt utmerket varm.

2 porsjoner
2 ss smør
3 stk purreløk
1 middels potet
3 dl kyllingkraft
2 dl creme fraiche
½ ts muskatnøtt
Frisk gressløk

Bruk kun det hvite på purreløken og skjær i tynne skiver.
Skrell poteten og skjær i små terninger.
Smelt smøret på middels varme i en kjele og rør inn purren.
Stek i 5 minutter, rør hele tiden. Purren skal bli myk men ikke ta farge.
Ha i potetterninger og la de steke med i et par minutter.
Ha i kyllingkraft, kok opp, skru ned varmen og la det putre i 40 min under lokk.
Avkjøl litt og kjør i blender til jevn konsistens. Hvis du lager større porsjon kan det lønne seg å kjøre litt og litt i blenderen, for å unngå at det renner over. (Fort gjort å brenne seg …)
Tilsett creme fraiche og muskatnøtt og hell tilbake i kjelen. Kok opp og la småkoke i et par minutter.
Smak på suppen og kjenn etter om du vil tilsette mer kraft eller vann for å tynne den ut.
Litt nykvernet hvit pepper er også godt.
Avkjøl suppen uten lokk til den når romtemperatur, dekk med plastfolie og sett i kjøleskap.
Serveres kald med hakket frisk gressløk.
Holder seg opptil en uke i kjøleskap.

Næringsinnhold:
100 gir
Kcal 114
Protein 1,3 g
Fett 11,1 g
Karbohydrater 2,2 g
Kostfiber 1,0 g
Jern 0,5 mg
Kalium 155 mg
Vitamin A, RAE 167
Vitamin E, a-TE 0,6
Folat 29 ug

 

Kontakt meg
close slider

    Heisann.

    Kontakt meg på svanhild@gripdagen.no
    eller fyll ut og send skjemaet under.