Herlig kjøttgryte med kraftig smak
– her med hjemmelaget potetmos!
Denne retten sies å være oppkalt etter grev Alexander Stroganov,
som ble tannløs på sine elder dager og derfor måtte ha kjøttet skjært i
strimler. Imidlertid brukes oftest velhengt kjøtt, gjerne ytrefilet,
til denne retten, og er derfor uansett lett å tygge.
Opp igjennom tiden har det blitt lagd mange varianter av biff stroganoff, noen sverger til sennep og andre til tomatpure.
Her har jeg brukt begge.
400 g ytrefilet eller velhengt mørbrad
15 stk aromasopp
1 pk sjalottløk
1 pk bacon, ca. 150 g
2 dl rømme
2 ss tomatpure
2 ts Dijon sennep
8 små poteter med skall
50 g smør
1 dl fløte
Persille
Salt og pepper
Skjær kjøttet i tynne strimler, bacon i strimler på ca. 1 cm, soppen i båter og del hver sjalottløk i 4.
Rist soppen i tørr panne på sterk varme, ha i litt smør når den begynner å krympe.
Stek bacon i en gryte til det er gyllent, men ikke sprøtt. Legg til side på en tallerken.
Smelt mesteparten av smøret som er igjen i en gryte, vent til det er brunt og brun så kjøttstrimlene raskt på sterk varme. Om du har en liten gryte må du steke kjøttet i omganger, ellers blir det kokt i stedet for brunet. Når kjøttet er brunet, tilsett bacon og løk og stek videre et par minutter. Tilsett soppen. Rør inn sennep, tomatpure og rømme. Kok opp, sett på lokk og skru ned varmen. La det småkoke i ca. 30 min. Det kan godt koke lenger også.
Skjær potetene i terninger, legg i en kjele og hell kokende vann over. Kok til de er møre, 15-20 minutter. Mos med resten av smøret og fløte, ha i finhakket persille og smak til med salt og pepper.
Smak også til gryta med salt og pepper før servering.
Velbekomme!
Næringsinnhold:
100 g gir
Kcal 173
Protein 8,9 g
Fett 13,8 g
Karbohydrater 3,5 g
Jern 1,1 mg
Sink 1,5 mg
Vitamin A, RAE 143