Saftig, luftig og deilig på smak!
Fiberrikt brød med høyt jerninnhold!
Gulrot gir ekstra saftighet
til brødet,
kombinert med fin farge.
Her har jeg igjen brukt sammalt spelt fra Mylnå,
et spesielt fiberrikt mel som også gir en rik, fin smak.
Til 2 middels store brød:
5 dl sammalt spelt
5 dl sammalt hvete
2 dl havregryn
1 ts kardemomme
1 ts ingefær
1 ts malt nellik
2 store, revne gulrøtter
100 g valnøtter, grovhakket
5,5 dl vann
2 dl olivenolje
1/3 pakke fersk gjær
2 ts salt
1 ts natron
1 dl kulturmelk
Bland alt, bortsett fra natron og kulturmelk.
Vannet skal være kaldt!
Elt godt i kjøkkenmaskin minst 5 minutter.
Strø over litt spelt, dekk med plast og la stå på et lunt sted til heving i 1 time.
Det er viktig at det er et lunt, gjerne varmt sted uten trekk! Ingen åpne vinduer underveis!
Jeg bruker badegulvet
Sett stekeovnen på 220 grader og smør 2 brødformer.
Ta plasten av deigen, hell over kulturmelk og natron og kna dette godt inn i deigen.
Form 2 brød, ha i formene, dekk med plast og la de stå i 15-20 minutter, til ovnen er varm.
De må ikke stå for lenge, da faller de sammen.
Stek brødene i 40-50 minutter på rist nederst i ovnen.
Næringsinnhold:
100 g gir:
Kcal 186
Protein 6,3 g
Fett 7,2 g
Karbohydrater 22 g
Kostfiber 8,6 g
Jern 10,1 mg
Sink 0,9 mg
Vitamin A, RAE 39
Vitamin E, a-TE 0,6
Folat 27 ug