med rugflak

 

Saftige, holdbare,

rike på vitamin B og jern

– og veldig gode!

Rundstykker er lettvint å ha i fryseren, for å ta opp når man trenger dem.
Disse blir saftige og smakfulle på grunn av de hele rugflakene, det sammalte melet og
tjukkmjølka som jeg har brukt i tillegg til vann.
Finner du ikke rugflak i butikken, bruk havregryn.

Til 40 små rundstykker trenger du:
8 dl sammalt fin hvete, gjerne steinmalt
2 dl sammalt rug, fin eller grov
1 dl rugflak
1 dl solsikkekjerner
1 ts kardemomme
20 gram fersk gjær
5 dl tjukkmjølk, kulturmelk eller kefir
3 dl vann
1 ts honning
1-2 eggeplommer til pensling
Rugflak til pynt

Bland alt det tørre og ha det i en kjøkkenmaskin med eltekrok.
Bland tjukkmjølk, vann og honning og rør gjæren ut i den kalde væsken.
Hell væsken i det tørre og bland lett med en slikkepott.
Sett på kjøkkenmaskinen og kjør deigen til den er seig og samler seg.
Dryss over litt mel, dekk med plast og sett til heving på et lunt sted, for eksempel på badegulvet.
Dersom deigen står kaldt og/eller trekkfullt vil den ikke heve.
La deigen heve til dobbelt størrelse, ca. 1.5 timer.
Kjevle ut deigen til ca. 1,5 cm tykkelse, stikk ut rundinger med et glass.
Legg på bakepapir, dekk med plast og sett til etterheving 1 time.
Stekes på 230 grader i 10-15 minutter, til de er gyldne.

Næringsinnhold:
100 g gir
Kcal 176
Protein 6,8 g
Fett 4,2 g
Karbohydrater 24,8 g
Kostfiber 5,6 g
Jern 1,8 mg
Vitamin E, a-TE 1,5
Tiamin 0,3 mg
Niacin, NE 2,1
Folat 36 ug

Kontakt meg
close slider

Heisann.

Kontakt meg på svanhild@gripdagen.no
eller fyll ut og send skjemaet under.