med deilig vaniljekrem
– Gluten og laktosefri
Lett å lage og kan fryses!
Enkelte anledninger krever en frisk og smakfull kake, og siden mange har allergier og intoleranser, kan det være greit med et gluten og laktosefritt alternativ.
Her har jeg brukt sesam-mel i stedet for vanlig hvetemel, men du kan godt bruke mandelmel, kokosmel eller en blanding. Laktosefri kremfløte kan byttes ut med havrefløte eller andre laktosefrie alternativer.
I kakebunnen har jeg brukt Rapskokos, et forholdsvis nytt produkt markedsført av Berit Nordstrand og produsert av Synnøve Finden. Det har en nøytral smak, egner seg godt til både baking og steking og er sammensatt av sunne fettsyrer.
Pynten kan varieres etter smak og behag, bruk de bærene og den frukten du like best!
Bunn:
150 g Rapskokos
2 dl Cocosa sukker eller annen søtning
2 dl sesammel
1 ts bakepulver
1 ts kardemomme
4 eggehviter
Smør en rund form på 24 cm og sett ovnen på 175 grader.
Skjær fettet i terninger og ha i en kjøkkenmaskin med sukkeret. Kjør til luftig konsistens.
Bland det tørre og rør det forsiktig inn. Stivpisk eggehviter og vend inn.
Fordel jevnt utover i formen og stek på nederste rist i 30 min.
Avkjøl.
Krem:
4 dl laktosefri kremfløte
2 ss Cocosa sukker eller annen søtning
1 ts vaniljepulver
1 ts gurkemeie
4 eggeplommer
Pisk fløten med sukker, vanilje og gurkemeie. Varm opp på svak varme, tilsett piskede eggeplommer og rør kontinuerlig til det tykner.
Avkjøl.
Skjær ut en ring av det øverste laget inni kakebunnen, slik at du gjør plass til vaniljekremen.
Fordel kremen i kaken og pynt med bær og/eller frukt.
Kan fryses, men vent da med å ha på bær, eller sørg for å pynte med friske bær når den er tint.
På bildet har jeg brukt en kurv jordbær og en kurv blåbær.