byggris-salat
Aprikos, ingefær
og nykål gir frisk smak,
fiber og antioksidanter
Linser og bygg er
perfekt kombinasjon av plante-protein.
Dette er en rett som ble til ut fra prinsippet «man tager hva man haver». Litt bygg-gryn, en stk nykål, noen tiloversblevne tørkede aprikoser og en bit frisk ingefær, ble til en deilig, frisk salat med litt sitronsaft og lønnesirup.
Kjøleskapets rotgrønnsaker fikk følge av løk, krydder og grønne linser – og dermed hadde jeg en super rett.
Fra ernæringsstudiet husker jeg godt beskrivelsen av hvordan vi kan optimalisere inntaket av planteprotein: «I korn er innholdet av lysin lavt, mens belgfrukter har lavt innhold av metionin og cystein. Ved å spise korn og belgfrukter i samme måltid kompletterer de ulike matvarene hverandre med hensyn til aminosyreinnhold»
Til 4 porsjoner:
Byggris-salat
2 dl bygg-gryn
10-12 aprikoser
1 liten nykål
1 bit frisk ingefær
½ sitron
Litt lønnesirup eller honning
Kok bygg-grynene møre i lettsaltet vann, ca. min.
Avkjøl, rør inn finhakket nykål, revet ingefær og hakkede aprikoser. Klem over litt sitronsaft og rør inn litt lønnesirup.
Linsegryte:
2 dl grønne eller røde linser
2 stk løk
4 fedd hvitløk
2 ss Indisk krydderblanding, type garam masala
(se oppskrift her: https://spisnytlev.no/ukas-oppskrift-193/ )
3-4 ss smør, kokosfett, rapsolje eller ghee til steking.
300 g rotgrønnsaker i terninger, f.eks. potet eller søtpotet, gulrot og fennikel
Eventuelt andre grønnsaker du liker…
1-2 friske tomater, 2 dl hermetiske eller 2 ss tomatpure
Vann, eventuelt yoghurt eller havrefløte
Fres finhakket løk og hvitløk i fettet, tilsett krydder og la det steke sammen til løken er myk.
Tilsett rotgrønnsaker i terninger, linser og tomat. Ha på vann og eventuelt rømme, fløte eller yoghurt så det dekker godt over alt, kok opp, sett på lokk og la småkoke til linsene er møre.
Server linsegryte med byggris-salat og eventuelt raita. (yoghurt-dressing)