Spesiell teknikk gir
ekstra saftig og luftig brød!
Rikt på kostfiber og jern!
Sjekk at du har isbiter i fryseren.
2 brød:
Lag først grøt av havregryn, grov sammalt rug og vann.
F.eks 2 dl havregryn, 1 dl grov rug og 5 dl vann.
Du kan godt lage grøt kun på grov rug, men havre gir god smak og inneholder mange gode stoffer.
Sett grøten kaldt.
10 g fersk gjær
3 dl kaldt vann
6 dl kald grøt
5 dl sammalt rug
5 dl sammalt spelt (eller sammalt hvete eller annen type mel du foretrekker…)
2 ts salt
2 ts kardemomme
1 ts nellik eller gurkemeie
Havrekli og gresskarkjerner til utbaking.
Rør ut gjæren i vann, bland alt godt.
Deigen skal være fuktig, men ikke løs.
Dekk med plast og sett på kjøkkenbenken over natten, 8-10 timer.
Husk at brøddeig er levende og ikke tåler trekk!!
Sett stekeovnen på 240-250 grader, litt avhengig av om hvordan ovnen din er.
Sett en langpanne på bunnen og en rist i midten.
Smør to brødformer
Bak ut deigen på en flate som er dekket med f.eks havrekli og gresskarkjerner.
Brett deigen sammen så den passer i brødformene.
Sett brødet i ovnen og ha 7-8 isbiter nederst.
Stek på 240-250 grader i 15 min, skru så ned varmen og stek videre på 220 grader i 20 min.
Næringsinnhold:
100 g gir 205 Kcal
Protein 8 g
Fett 5,7 g
Karbohydrater 27,6 g
Kostfiber 6,9 g
Jern 3,1 mg
Kalium 466 mg
Magnesium 106 mg
Vitamin E, a-TE 0,5
Folat 25 ug