Vin og helse – forbindelse eller ønsketenkning?
Er du glad i vin?
Det er jeg, – og vi er i godt selskap.
Vin har vært drikke til både hverdag og fest i flere tusen år, og ble en viktig del av de kristne sakramenter fra Jesu tid. Kultur, regionstilhørighet og tradisjoner har påvirket utviklingen av vindyrking så vel som bruksområder.
Jeg forbinder vin med nytelse og gode måltider, med vennskap, glede, sol, ferie, fyr i peisen, et varmt bad, tid med kjæresten og feiring av små og store begivenheter. Det gode liv.
Fra første gang jeg smakte hjemmelaget vin servert i familielag, til denne månedens besøk på vinmessa i Trondheim, har jeg smakt meg gjennom mange morsomme og noen mindre festlige varianter av druesaft. Mine favoritter har endret seg opp igjennom årene, men jeg synes fremdeles tørr fransk hvitvin er godt til sjømat, at rosévin smaker sommer og at kraftig italiensk rødvin kler hjortesteika. Utsagnet «Champagne skal være kald, tørr og gratis» har blitt tilegnet både Bjørnstjerne Bjørnson, Winston Churchill og Mae West, og uansett hvem som var opphavet til begrepet, så er jeg enig, – og synes nevnte sprudlevin passer til både østers og mye annen god mat.
Men er vin sunt?
I moderne tid har media lagd utallige overskrifter over temaet helse og vin, og det har slik jeg ser det vært mulig å finne holdepunkter i forskning som støtter utsagn fra «vin er bra for deg» til «vin er skadelig».
Så hva sier forskningen?
På 1990-tallet begynte forskerne å fokusere på resveratrol, en antioksidant som blant annet finnes i drueskall. Det ble hevdet at resveratrol kunne påvirke blant annet diabetes, hjerte-og karsykdommer, kreft, aldring og overvekt (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0753332218361754). Dette var en gave til media, som selvsagt grep sjansen og produserte overskrifter om hvordan et stoff som finnes i rødvin kan være direkte helsebringende (https://www.vg.no/forbruker/helse/i/PkE97/ny-studie-hyller-stoff-i-roedvinen).
For meg ser det ut som at hver gang forskningen klarer å isolere et av virkestoffene i mat eller drikke, og dette stoffet ser ut til å ha god virkning på menneskers helse, er det alltid noen som tenker at: «dette må vi lage en pille av!».
Resveratrol var intet unntak, og fra tidlig 2000-tall ble pillene testet ut og omsatt som kosttilskudd. Det har vært publisert mange artikler om emnet, men i 2012 skrev forsking.no dette: Rødvin i pilleform virker ikke. «Et problem er knyttet nettopp til ideen om å ta stoffet i pilleform. Det handler nemlig ikke bare om hva du spiser, men også hvordan du spiser det. Antioksidanter pakket inn i plastkapsler er ikke det samme som antioksidanter sauset inn i en bedre Pinot Noir».
Jeg gledet meg veldig over denne artikkelen, da jeg alltid har syntes at ordentlig mat og drikke er langt å foretrekke fremfor piller.
Siden 2020 har de fleste artiklene om vin og helse fokusert på mengde kontra virkning, samt at vin gjerne er en del av den såkalte Middelhavsdietten. Middelhavsdietten inkluderer et kosthold bestående av mye bønner, grønnsaker, frukt, nøtter, olivenolje, helfete melkeprodukter og sjømat, og det er stor enighet blant forskere om helseeffekten av denne dietten. (https://www.bmj.com/content/337/bmj.a1344.long)
Olivenolje er en del av mitt daglige kosthold, og noe jeg anbefaler alle å innta mer av. Men velg en god olje, det er en stor verden å velge i, og det er viktig å smake seg frem. Dessuten er kvaliteten viktig for helseeffekten. Jeg har tidligere vært på olivenolje-smaking i Italia, og benyttet også anledningen da det dukket opp et lite smake-seminar på årets VinPuls-messe, denne gangen med spanske oljer.
Når det gjelder inntak av vin, så er det størst enighet om at 1-2 glass om dagen, avhengig av kjønn og helsetilstand, gjerne inntatt sammen med mat, kan forebygge uhelse og bedre eksisterende helsetilstand, både fysisk og psykisk. (https://www.medicalnewstoday.com/articles/265635 og https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6165230/ )
Konklusjonen min er at vin kan ha flere positive utslag på helsa vår, men det kommer an på både mengde, sammenheng (mat), type vin og ikke minst hvem som drikker den. Vi er forskjellige og reagerer ulikt på både matvarer og drikkevarer. Det som er bra for deg trenger ikke være bra for meg.
Dersom vinen primært gir deg glede og nytelse, så synes jeg du skal drikke ditt glass med god samvittighet😊
Skål – Salut – Santé