Hvordan kaste mindre?
5 tips for
bedre utnyttelse
av råvarer
Vi blir stadig påmint at vi bør kaste mindre, – men hvordan får vi til det i en travel hverdag?
Noe av det åpenbare er å planlegge handlingen ukentlig, velge mindre plastemballasje og unngå impulskjøp.
Men når matvarene først har kommet i hus, og vi ser at vi ikke får brukt alt før det blir dårlig – hva gjør vi da?
1. Grønnsaker, frukt, bær og urter kan fint fryses ned. Frukt og bær er flott å bruke i smoothies, kokte poteter, gulrot, løk, purre og selleri danner grunnlaget for en god lapskaus. Urter kan også godt fryses, selv om de mister spensten, så er smaken og næringen i høyeste grad tilstede, og de kan fint tilsettes supper, sauser og gryter. Små og store glass med lokk er fint å fryse ned i, pass bare på at du ikke fyller helt opp. Bruker du plastbokser til å fryse ned mat i, husk at du kan godt tine mat langsomt, men unngå å varme maten i den samme plastemballasjen.
2. Ost – er også supert å fryse ned og bruke til gratinering. Tenker du at dette gjelder bare gulost, mozzarella eller parmesan, de typiske pizza og pasta-ostene? Alle typer oster kan fryses ned, selv om de kan bli litt kornete i konsistensen, så blir det kjempegodt i for eksempel omelett og scones.
3. Egg – har mye lenger holdbarhet enn det som står på pakken. Med mindre egget lukter når du knekker det, kan det fint spises. Er du usikker på hvor gamle eggene er, kan du fint fryse dem. Det beste er å ta jobben med å knekke eggene og dele dem i plommer og hviter, og fryse disse hver for seg i en beholder for isbiter. Plommene kan med fordel røres med litt salt først. Eggene tines langsomt i kjøleskap.
4. Kjøtt, fisk og kylling. Du kan øke holdbarheten på disse råvarene ved å marinere dem i olje, eventuelt tilsatt krydder og naturlig sitronsaft. Det viktige er at alt av råvaren er dekket av olje. Dersom noe stikker opp kan det bli dårlig. Kjøtt som nærmer seg utløpsdato kan føles sleipt noen ganger. Ha på salt over det hele og skyll med kaldt vann. Du kan også «vaske» kjøttet i eddik og salt. Dette kan også fungere på fisk og kylling, men lukt på råvaren først. Lukter det surt MÅ du kaste det!!
5. Brød. Dette er det vi kaster mest av. I tidligere tider var vi mye flinkere til å utnytte gamle brødrester, og jeg husker min bestemor smulte opp gammelt brød i vaffelrøre, det ble laget brødpudding, arme riddere (veldig godt!), krutonger og griljermel. Orker du ikke å lage noe av brødrestene med en gang,- frys dem ned!
Oppsummert: en god fryser er kjekt å ha, det samme er glass med lokk og annen emballasje som egner seg til frysing. I tillegg kommer du langt med litt fantasi og et genuint ønske om å produsere mindre søppel!