Om poteter (og litt fisk)

Poteter var aldri min favoritt da jeg var barn, for å si det litt diplomatisk.

Familien min humrer nok godt om de leser dette, vel vitende om at jeg måtte tvinges i den daglige poteten til middag i min barndom. Ordet «potetferie» klang derfor ekstra godt i mine ører første gang jeg hørte det, overbevist som jeg var over at da ble det fri fra poteten en ukes tid. Den gang ei.

Årsaken til min infantile motstand mot hovedingrediensen i alle norske middagsmåltider (på 70-tallet) bunnet for det meste i traumatiske minner med gammelpotet ved påsketider. Som mange andre familier på den tiden, kjøpte også vi rundt 100 kilo potet hver høst, og den skulle spises opp før sommeren og nypoteten kom.

I rest my case.

Siden den gang har jeg dyrket, plukket, tilberedt og spist poteter i mange former og med utallige smaker.
Den klassiske kokte poteten har fremdeles ikke havnet øverst på lista mi over foretrukket tilbehør, men jeg har kommet over traumene og kan varmt anbefale potet i en rekke retter, av en rekke årsaker. Selv for dere som spiser begrenset mengde karbohydrater. Forutsetningen er at den i størst mulig grad tilberedes med skallet på. I skallet ligger masse god smak, rikelig med kostfiber og mineraler. Små poteter som spises med skallet på har like mye fiber pr 100 g som grovbrød.

Husk at når poteten er avkjølt etter varmebehandling, så blir stivelsen til resistent stivelse, det vil si at den påvirker ikke blodsukkeret på samme måte.

Her er noen av mine favoritter:

• Potet og tomatgrateng. Et deilig lite måltid i seg selv, og flott som tilbehør. Kald eller varm.
https://spisnytlev.no/ukas-oppskrift-283/


Potetsalat med parmesan og timian. Veldig god, rett og slett.
https://spisnytlev.no/ukas-oppskrift-99/


• Vichyssoise – kald potet og purresuppe. En klassiker. Snill mot magen.
https://spisnytlev.no/ukas-oppskrift-154/


• Varmende seigryte – krydret vri på fisk&potet.
https://spisnytlev.no/ukas-oppskrift-282/

• Potet og klippfiskkaker – som avbildet øverst. Med råkostsalat og en dæsj rømme eller remulade.

Vel bekomme og god potetferie!

Kontakt meg
close slider

    Heisann.

    Kontakt meg på svanhild@gripdagen.no
    eller fyll ut og send skjemaet under.