Mange er klar over at det fettløselige

vitamin D er viktig for

immunforsvaret og for opptaket av kalsium,

– men visste du at tilskudd av vitamin D kan motvirke overvekt?

 

På tross av et høyt inntak av kalsiumholdige matvarer rames mange i Norge av benskjørhet.

Opptaket av kalsium i kroppen er avhengig av vitamin D, et vitamin mange får altfor lite av.

Kroppen produserer selv vitamin D når vi eksponeres for sollys, men i vintersesongen får de færreste av oss nok sol til at det dekker behovet for vitamin D. Andre gode kilder til vitamin D er fet fisk, fiskrogn og lever – men dette er også produkter som mange spiser i minste laget av.

 

Gjennomsnittsvekten for mennesker i den industrialiserte verden har steget jevnt de siste årene, og det forskes mye på ulike måter å redusere kroppsfettet på.

Flere forskere har påpekt sammenhengen mellom mangel på vitamin D og fedme, og det har blitt hevdet av vitamin D-mangel kan gi økt appetitt.

En randomisert dobbelt-blind forskningsrapport fra september 2012 viser at tilskudd av vitamin D3 bidrar til å redusere kroppsfett hos ellers friske, overvektige kvinner.  Link til rapport: http://www.nutritionj.com/content/pdf/1475-2891-11-78.pdf

 

Dessverre er mange overvektige engstelige for enhver type fett i kostholdet, men dette viser at inntak av fete fiskeprodukter er spesielt viktig for dem som ønsker å gå ned i vekt.

I tillegg vet vi at omega-3 som også finnes i de samme produktene, er bra for hormonbalanse og immunforsvar. Norge har rikelige tilgang på gode fiskeprodukter, så for de som elsker fisk er det bare å utfordre fantasien.

For dem som sliter med å innta fisk, eller som allergisk, finnes det flere gode tilskudd på markedet.

Tran, vitamin D3 i tablettform og som dråper eller spray. I forsøket fikk den ene gruppen deltakere 25 ug kolekalsiferol (vitamin D3). Anbefalinger fra norske helsemyndigheter er 7,5 ug pr dag for voksne, men doser på 25 – 50 ug pr dag er uproblematisk for friske, voksne personer.

 

Sola er likevel den beste kilden, – så kom deg ut og nyt strålene når de er her!

Og når mørket faller på kan vi godt unne oss noen minutter i et solarium.

Kontakt meg
close slider

    Heisann.

    Kontakt meg på svanhild@gripdagen.no
    eller fyll ut og send skjemaet under.