I Kina feirer de inngangen til et nytt år, denne gangen i oksens tegn. Etter året som har gått, synes jeg det er greit å benytte enhver anledning til å prøve på nytt. 2020 var tross alt rottas år 😊
Om du skal endre vaner og skape forandring, er det fint å markere det og tydeliggjøre overgangen. På den måten lager du også et mentalt skille på før og nå.
Benytt denne anledningen til å innføre en ny og svært god vane i livet ditt, – start med Taiji!
De siste årene har Taiji og Qigong fått økt annerkjennelse i den vestlige verden, og fra jeg begynte som instruktør i 2013 har treningsformen blitt en stadig viktigere del av livet mitt.
Denne typen trening gir meg både energi og ro, letter kroppslige smerter og hjelper meg gjennom dager med urolige tanker og tunge stunder. Ved å fokusere på pusten og konsentrere meg om de rolige, men komplekse fysiske øvelsene, finner jeg både mental og fysisk balanse.
Om du ønsker deg en treningsform som både mykgjør kroppen og frigjør tankene fra hverdagen, så vil jeg gjerne ønske deg velkommen på trening hos meg.
Men, – vær forberedt på å bli utfordret!
Taiji kan utføres nær sagt hvor som helst av hvem som helst, men det betyr ikke at Taiji er enkelt. Øvelsene utføres for det meste langsomt, men kan oppleves som krevende. Treningen utfordrer koordinasjonsevnen og hukommelsen vår, så vel som balansen, og engasjerer begge hjernehalvdeler. Som instruktør har jeg sett flere elever bli frustrert over kompleksiteten og uttrykke hvor «vanskelig» de synes det er. Det er noe av det som gjør denne treningen så bra. Måten Taiji utfordrer hjernen vår på, er noe av det som gjør at denne treningen blant annet kan dempe utviklingen av demens, bedre balansen og forebygge fall.
En typisk treningsøkt i Taiji innledes gjerne med noen Qigong-øvelser. Stående øvelser hvor vi konsentrer oss om pust og tilstedeværelse, strekker og tøyer, samt bevegelser for å varme opp og mykgjøre ledd. Noen ganger gjør vi sittende tøyeøvelser, med elementer fra Ticao-gong, en treningsform som best kan beskrives som kinesisk yoga.
Deretter trener vi på basisøvelser, med fokus på balanse, bevegelighet, oppmerksomhet, pust og vektforskyvning. Dette settes sammen i det vi øver på «en form», det vil si en rekke ulike bevegelser satt sammen i et bestemt mønster, hvor basisøvelsene ligger til grunn.
Vi har også par-øvelser som brukes for å utvikle sensitivitet og utfordre balanse ytterligere, men Taiji kan fint utføres helt uten kontakt og med god avstand til andre personer. Heldigvis, i disse tider.
(For mer info om Taiji/Tai Chi: https://spisnytlev.no/fysisk-mental-balanse/
Og https://spisnytlev.no/variert-trening-for-balanse-og-bevegelighet/ )
Det finnes flere retninger, såkalte stilarter av Taiji/Tai Chi, og de mest kjente er Yang, Chen, Sun og Wu. I Trondheim Karateklubb, hvor jeg er hovedinstruktør i Tai Chi, underviser jeg for det meste i stilarten Yang og noe Chen. Les mer om vårt tilbud her: https://trondheimkarate.no/tai-chi/
Det finnes mange ulike Taiji/Tai Chi/Qigong skoler rundt omkring, og de aller fleste har en historie knyttet til en kinesisk mester eller grunnlegger. Vår måte å trene på har røtter tilbake til to kinesiske mestere, Master Ho og Gu Meisheng. Vår mester og hovedinstruktør, Sifu Paolo Bolaffio, var elev hos begge i mange år, og viderefører flere kinesiske treningsformer i deres ånd. Les mer om Paolo Bolaffio her: https://www.makotokai.academy/master-bolaffio
Som all annen trening har Taiji best effekt om den utføres jevnlig. Trondheim Karateklubb har faste treninger 3 ganger i uken samt mulighet for egentrening en gang i uken.
Jeg tilbyr introduksjonskurs over 8-10 uker, til grupper organisasjoner og bedrifter. Treningen utføres i egne lokaler, hos bedrift/organisasjon, utendørs i sommerhalvåret dersom været tillater det, og unntaksvis over video. Kurset gir en innføring i basisprinsipper og form, og gir grunnlag for egentrening.
Har du lyst til å bli utfordret og finne roen?
Ta kontakt for mer info og tilbud: svanhild@gripdagen.no